Aangifte doen

Online bedreiging

Van alle vormen van geweld waar journalisten mee te maken krijgen, zijn online aanvallen een van de lastigste om aan te pakken. Alleen rechtstreekse bedreigingen zijn namelijk strafbaar. Het zogenoemde wensdenken (‘Iemand zou jou moeten vermoorden.’) dus niet. De politie moet per bericht bekijken of de uiting strafbaar is. 

Wat moet je doen?

Heb je last van online intimidatie, neem dan de volgende stappen:

  • Maak screenshots van alle dreigende berichten en bewaar ze;
  • Blokkeer mensen die haatdragende berichten versturen;
  • Monitor social media en haal dreigende en intimiderende reacties weg;
  • Vraag techbedrijven als Google, Twitter en Facebook op te treden: in 90 procent van de gevallen doen ze dat binnen een dag;
  • Meld online dreigingen bij je werkgever of opdrachtgever en bij PersVeilig;
  • Doe vervolgens in overleg aangifte bij de politie. 

Bewaar berichten

Dreigende berichten kunnen confronterend zijn. Toch is het belangrijk alle dreigende berichten te bewaren. Personen die je blijven aanvallen kunnen strafbaar bezig zijn, zelfs als hun berichten op zichzelf niet strafbaar zijn. Wanneer namelijk sprake is van stelselmatige bedreiging, kan over gegaan worden tot aangifte van belaging of stalking.

Meer informatie?

Wat doe je als je online wordt bedreigd of gestalkt? Hoe maak je online dreiging bespreekbaar? En wat voor typen bedreigers onderscheiden we? Je kunt hier een interactieve training volgen, waarin deze en andere thema’s aan bod komen. Hij duurt ongeveer 25 minuten. 

Of bekijk onderstaande video over online bedreigingen die specifiek tegen vrouwen gericht zijn.

Aangifte doen?

Wil je nu aangifte doen bij de politie? Dat kan via deze link.