Aangifte doen

Verbaal geweld

Veel journalisten hebben te maken met verbaal geweld, zowel online als offline. Ze worden – niet zelden te pas en te onpas – uitgescholden en beledigd. Iedereen die op Twitter wel eens een trollenleger achter zich aan heeft gekregen, weet dat het mentaal zwaar is om een stortvloed aan doodsverwensingen, dreigementen en beledigingen over je heen te krijgen. Het gaat onder je huid zitten.

Verbaal geweld 'hoort erbij'

Gewend als ze zijn aan verbaal geweld, hebben sommige journalisten de neiging om te denken dat verbaal geweld ‘erbij hoort’, als onlosmakelijk onderdeel van het vak. Maar dat is het niet. We willen het bestrijden en uitbannen. We hopen daarom dat je óók van verbaal geweld altijd melding doet bij PersVeilig.

Hoe reageer je op verbaal geweld?  

In de veiligheidstrainingen die we geven aan redacties, leren we journalisten onder meer aan de hand van rollenspelen hoe je – door je eigen gedrag – verbaal geweld kunt de-escaleren. Hoe reageer je op een verkapt dreigement? Wat doe je als iemand je recht in je gezicht uitscheldt? Of wanneer iemand je (passief-agressief) begint te filmen terwijl je je werk doet? In de veiligheidstraining geven we journalisten handvatten om hiermee om te gaan. 

Hier vind je meer informatie over onze trainingen