Ervaringsverhalen

Ervaringsverhaal Allard Berends

Ervaringen “Ik kan stoer zeggen dat we ons niet laten kennen, maar ik sta daar niet” Online agressie, fysieke klappen, het vernielen van apparatuur, schelden, spugen tot en met dood wensen. De bedreigingen tegen journalisten nemen toe en worden explicieter. De impact...

Ervaringsverhaal René Hendriks

“Je kunt dreigen met een rechtszaak; prima, want daar kan ik op antwoorden. Maar je gaat niet dreigen met ruiten ingooien of mijn huis in de fik steken. Het wordt bedreigend als mensen in je privé-omgeving worden betrokken.”

Ervaringsverhaal Robert Bas

“Bedreigingen zijn in de laatste tien jaar in een stroomversnelling gekomen. Ik heb continu in mijn achterhoofd: hoe is de situatie ter plekke? Is het veilig voor mijn cameraman? Is er politie? Kan ik daar gaan staan? Het is vast onderdeel van mijn werk geworden. Let eerst op je veiligheid. Het is helaas standaardpraktijk geworden.”

Ervaringsverhaal Clarice Gargard

“Agressie is iets structureels aan het worden en verbonden aan het werk wat ik doe. Het escaleert. Niet alleen naar mij gericht maar ook naar collega-journalisten, politici en activisten. En al helemaal als je vrouw bent, of een vrouw van kleur of lhbti. Daar word je heel erg op gepakt. Het wordt erger en gerichter. Dat maakt het behoorlijk zorgwekkend.”