Persvrijheidsmonitor

Peter ter Velde over de Persvrijheidsmonitor 2023:

‘Dat de veiligheid van journalisten het belangrijkste thema is op het gebied van persvrijheid zegt helaas genoeg. Het geeft de ernst van de situatie aan. 2023 was in die zin geen goed jaar met een toename in incidenten terwijl de uitdagingen voor de komende jaren enorm zijn. Het is goed dat het rapport wijst op het politieke klimaat in Nederland. De verkiezingswinst van een partij die niet geeft om persvrijheid en zich openlijk vaak uitspreekt tegen de media en individuele journalisten is een teken aan de wand. De achterban voelt zich daarmee gelegitimeerd om journalisten aan te vallen en te bedreigen. PersVeilig zal er alles aan doen om journalisten hierin blijvend te ondersteunen. 

De Persvrijheidsmonitor beschrijft terecht twee kwetsbare groepen journalisten. PersVeilig is begonnen met een speciaal programma voor vrouwelijke journalisten, dat dit jaar handen en voeten moet krijgen. Belangrijk hierin is dat vrouwelijke journalisten zich vaker bij PersVeilig melden. Een vrouwelijke medewerker is in januari bij PersVeilig begonnen om deze groep journalisten beter te bereiken en te ondersteunen.

De andere kwetsbare groep – 112-fotografen – worden door PersVeilig getraind. Een eerste training voor fotografen van een persbureau zijn inmiddels getraind. Zo’n 40 procent van alle meldingen bij PersVeilig zijn afkomstig van deze groep fotografen, die vaker dan anderen te maken krijgen met agressie en bedreiging. 

Positief nieuws is er dit jaar als het gaat om het verbod op ‘doxing’ dat in januari is ingegaan. Ook de betere afscherming van gegevens bij het Kadaster ziet PersVeilig als positief. Met de eerdere afscherming van huisadressen bij de Kamer van Koophandel worden zo belangrijke stappen gezet om de privé-omgeving van journalisten beter te beschermen. 

Reporters Without Borders (RSF) publiceert ieder jaar op 3 mei de Internationale Press Freedom Index. Ook zij zagen afgelopen jaar een positieve ontwikkeling waardoor Nederland 2 plaatsen steeg op de index, van plaats 6 naar plaats 4. Deze plaats is onder andere te danken aan PersVeilig: ‘PersVeilig blijft een model voor de bescherming van journalisten, terwijl het vertrouwen van het publiek in de media, inclusief de publieke omroep, hoog blijft’, aldus Pavol Szalai, hoofd van de EU-Balkan Desk van RSF.’

Lees hier de persvrijheidsmonitor

Lees hier de World Press Freedom Index